Kategoriarkiv: Mad-opskrifter

Opskrift boller


Leder du efter en go’ gammeldaws opskrift på boller til eftermiddagskaffen? Så læs videre her. Denne opskrift er ultra-simpel, og resultatet er lækre luner boller på kort tid. Opskriften er lidt af en “familiehemmelighed”, der er blevet videregivet gennem flere generationer. Så pas godt på den – her har du the one and only opskrift på boller (som vor mormor laver dem).

Ingredienser (ca. 35 boller)

  • 300 g margarine (eller smør)
  • 100 g gær
  • ½ l vand
  • 4 æg
  • 1100 g mel
  • 100 g sukker

Fremgangsmåde – opskrift boller

  1. Margarinen smeltes og afkøles (bare en smule).
  2. Vandet hældes i og heri opløses gæren.
  3. Æg og sukker røres godt sammen. Mel tilsættes (bare rør godt rundt).
  4. Alle ingredienser blandes godt sammen og æltes.
  5. Hæver et lunt sted ½ time.
  6. Formes til boller og sættes på plade.
  7. Hæver ½ time.
  8. Bollerne pensles med æg (eller kold kaffe).
  9. Bages midt i ovnen ved 200 grader 15-20 minutter.

Opskrift på boller som “mormor” laver dem

Ordene “boller” og “mormor” hænger jo normalt ikke fantastisk godt sammen. Men når vi nu bevæger os ind i bagværkets verden og her taler om den autentiske opskrift på mormor-boller, så giver det bare perfekt mening ;-) Der har altid været noget hyggeligt over mormor-boller, og de SKAL simpelthen laves som beskrevet i denne opskrift. De 300 gram smør er uundværlige, og giver den nærmest kage-agtige fornemmelse. Når de lune boller serveres med et godt lag smør og en varm kop kakao, bliver det simpelthen ikke bedre!

Hvad er det bedste pålæg til lune boller?

Egentlig er det bedste pålæg til lune boller jo i virkeligheden bare et godt lag smør. Men skal du imponere svigermor, forkæle børnebørnene, eller lign. ja, så skal der jo nok lidt mere til. I denne opskrift har jeg ikke nævnt så meget om tilbehør / pålæg til boller, men hvis du insisterer, vil jeg til enhver tid anbefale en go’ skive ost med peberfrugt.

Opskrift på “sunde” boller

For god ordens skyld vil jeg lige afslutte med et “sundt” link. Ovenstående opskrift på boller er unægteligt lidt af en bombe. Men fortvivl ikke, der er naturligvis også en opskrift på boller til jer, der vil leve en lidt sundere tilværelse. Læs mere om opskrift / sunde boller her…

Vil du vide mere om brød og boller?

Dette link handler ikke direkte om en opskrift på boller, men har du lyst til at vide mere om hævning, brødtyper, brød i kulturel betydning, mm., så læs mere om brød/boller her på wikipedia…
Relaterede emneord: boller opskrifter, boller opskrift, bolle opskrift, opskrift på boller





Kagemand vandbakkelse


Skal mand have kagemand – ja, så skal det være en vandbakkelse ;-) Måske er det bare mig, men jeg har altid foretrukket vandbakkelse, når det gælder fødselsdagens ypperste / symbolske spise – KAGEMANDEN!

Mange siger, at vandbakkelse er svært at håndtere, men jeg er nu ikke helt enig. Har gennem årene efterhånden haft mange success-oplevelse med vandbakkelses-kagemænd og -koner. Børnene elsker den, de voksne elsker den – og jeg elsker at lave den. Jo jo, vandbakkelses-kagemand er et hit.

Men hvordan gør man så? Læs her…

Ingredienser til vandbakkelses-kagemand:

  • 3 dl vand
  • 75 g margarine
  • 150 g mel
  • 3-4 æg

Fremgangsmåde:

[adsense]

  • Vand og marg. Koges
  • Hældes i en skål
  • Mel tilsættes
  • Afkøler lidt (ca. 5 min)
  • Æg piskes i, ét ad gangen.
  • Formes på bagepapir som kagemand / kagekone
  • Bages ved 200 grader 30 min.
  • Kagemanden pyntes med glasur, slik, lys og flag

Værsgo’ – 1 stk. fantastisk kagemand med lækker vandbakkelse er klar til servering!

Kagemand-ekstra ;-)

  • Mere om vandbakkelse
    Skulle du have lyst til at læse mere ok vandbakkelse, kan du finde mere på Wikipedia. For god ordens skyld skulle jeg måske også lige nævne, at en kagemand også kan laves af fx brunsviger og boller. Også et par ganske gode bud, men jeg holder mig nu stadig til vandbakkelse.
  • Kagemandens hår
    Kagemandens hår kan med fordel laves af slik-snørebånd. De fås i flere farver, og længden kan jo tilpasses efter behov.
  • Servering ved børnefødselsdag
    Måske er det bare mig, men da jeg var barn ;-) var der kun én måde at angribe kagemanden på. Fødselaren måtte ned på alle fire og kravle ind under bordet. Alle fødselsdagsgæsterne sad så forventningsfulde og ventede på, hvem der først blev nevet i tæerne. Mærkede man noget – ja, så betød det, at et stykke kagemand var på vej. I børnehaven var jeg iøvrigt altid så heldig at få kagemandens “hoved” med hjem i en pose. Ret makabert, men vigtigt for at opnå den perfekte fødselsdag.





Skinkestang


Der findes ikke noget bedre end en lun butterdejs-skinkestang! Det er let at lave, relativt billigt, og så smager det bare himmelsk.

Som tilbehør plejer jeg at beregne 1 skinkestang til 4-5 personer.

Sådan laver du en lækker skinkestang:

  • 1 pakke frossen butterdej (425 g)
  • 1 æg (til pensling)

Fyld til skinkestangen:

  • 250 g champignon
  • 100 g røget skinke (evt. skinkestrimler)
  • 175 g flødeost naturel
  • 2 tsk. sennep
  • ½ tsk. salt
  • 2-3 spsk. klippet purløg

Fremgangsmåde

[adsense]Champignon skæres i skiver og svitses ca. 5 min. på tør pande.
Skinken skæres i strimler og kommes i en skål sammen med champignon, flødeost, sennep, salt og purløg. – røres godt.
Butterdejspladerne (der er optøet) lægges oven på hinanden, udrulles i ca. 25 x 35 cm (drys lidt mel over ved udrulningen)
– dejen lægges på bagepapir på en bageplade.
Fyldet fordeles i midten af dejen, og siderne skæres i strimler på skrå. De flettes ind over fyldet og pensles med æg.

Bages ved 200 grader ca. 35. min.

En lækker skinkestang er nu klar til servering – god appetit.



Bryllupskage


Bryllupskage til ca. 60-70 personer. 

Læs meget mere om planlægning af bryllup på bryllupsportalen.dk. 

2-4 uger før brylluppet

  • 1250 g bage margarine
  • 1250 g melis
  • 20 stk. æg
  • 1250 g hvedemel
  • 5 tsk. Bagepulver

1) Ovennævnte røres grundigt. 2) Bagepapir, der passer til formene klippes ud. 3) Dejen fyldes i formene (fyld kun forme 1/2 – 3/4). 4) Bages ved 200 grader ca. en time (de store forme lidt længere tid)

  • 7 appelsiner
  • 3 citroner
  • 300 g melis

1) Saften fra frugterne koges med sukkeret. 2) Skallen rives og tilsættes. 3) Denne masse hældes over den færdig bagte kage, mens den er varm.

Cognac Trøffel:

  • 1 l Piskefløde
  • 1200 g ægte chokolade, min. 60 % kakao
  • 2 dl cognac

1) Fløde og chokolade koges. 2) Cognac hældes i. 3) Skal stå natten over ved kølig stuetemperatur, ikke i køleskab!

Dagen efter

Kagerne flækkes i 3
Cognac trøffel smøres imellem lagene
Vend bunden af kagerne øverst, da den er pænest
Kagerne fryses nu

2 dage før brylluppet

Kagerne tages ud af fryseren og optøes ved kældertemperatur

1 dag før brylluppet

  • ½ kg usaltet smør
  • ½ kg flormelis

Piskes sammen til en creme
Smøres på kagerne over det hele
2½ kg marcipan (Bagermarcipan fra Odense Marcipanfabrik er lettere at rulle ud og også mere hvidt)
Marcipanen udrulles mellem bagepapir i tynde flader
Læg først marcipan på siderne
Vip det ind over kagen
Læg låget over

Pynt til din bryllupskage

Som du kan se på billedet brugte jeg ægte roser (3 store – en hvid, en lyserød og en mørkerød – samt en lille gren brudslør) til bryllupskagen. Jeg satte dem ned i midten i et lille plastikrør, som jeg købte hos blomsterhandleren.

Jeg pyntede desuden med sukkersølvkugler (købt i supermarkedet) og nogle sukkerhjerter, som jeg selv havde lavet 14 dage forinden af 250 g flormelis og 2 æggehvider.

Til sidst bandt jeg lidt tyl rundet om hver kage forneden og vupti, et stk. bryllupskage stod klar.

Relevante links vedr. bryllupskage og bryllup

Se videre her, hvis du har lyst til at læse mere om bryllupskage: